gen. 26

Acord entre el Ministeri i l’Ajuntament envers en el conveni amb ADIF

L’Ajuntament de Badalona ha acordat amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana la signatura del conveni per a la construcció del viaducte de les vies del tren per sobre del canal del Gorg al llarg del primer trimestre del 2022. La ministra Raquel Sánchez s’ha reunit a l’edifici de Capitania del Port de Badalona amb l’alcalde, Rubén Guijarro, i el primer tinent d’alcalde, Àlex Montornès, amb presència de la Delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugenia Gay, i el gerent de Marina Badalona. Imanol Sanz.

El conveni amb ADIF recull tot el procés i condicions per aixecar el viaducte que permeti fer realitat la construcció del canal del Port. Aquest acord l’ha anunciat l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, després de reunir-se amb la ministra Raquel Sánchez, a l’edifici de Capitania del Port Esportiu i Pesquer de Badalona.

Les obres suposen l’elevació d’un tram de 180 metres de les vies del tren al seu pas pel barri del Gorg amb la construcció d’un viaducte, fet que farà possible connectar el canal del Port amb el mar. Una vegada signat aquest conveni, es podran enllestir totes les obres per finalitzar el canal del Gorg i la seva connexió amb el Port que suposen, en aquesta intervenció ferroviària, una inversió pública al voltant de 12 milions d’euros, dels quals 8,2 són a càrrec de Marina Badalona i 3,8 a càrrec de l’Ajuntament, recollits en la proposta de pressupost ordinari que ha presentat el Govern municipal als grups de l’oposició.

L’acord per a la construcció del viaducte dona continuïtat a la licitació dels treballs per fer els primers 250 metres del canal que es va publicar recentment i que estaran enllestits a finals d’aquest any o principis del 2023. Els treballs inclouen l’adequació de l’espai per al desviament provisional de les vies del ferrocarril, tal com demana ADIF, i que és imprescindible per no interrompre el servei del ferrocarril mentre es construeix el viaducte definitiu que podria entrar en servei durant el 2024.

Després de la reunió, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha agraït la presència de la ministra Sánchez i la delegada del Govern a Catalunya, María Eugenia Gay, “en un dia que és històric per a la nostra ciutat, ja que s’ha acordat una actuació imprescindible per a la transformació i modernització de Badalona”. Guijarro ha explicat que “el compromís del Govern municipal amb la construcció del canal al barri del Gorg és absolut, per això hem reservat la partida necessària per a la seva execució en la nostra proposta de pressupost ordinari”. “Esperem que els grups de l’oposició de l’Ajuntament estiguin a l’altura i no impedeixin que aquesta infraestructura esdevingui una realitat”, ha conclòs l’alcalde.
La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha destacat que “des del Govern d’Espanya volem mostrar el nostre compromís amb l’Ajuntament de Badalona i col·laborar en la modernització de la ciutat, perquè amb la construcció d’aquest viaducte i del canal del Port guanyarà una nova centralitat i cohesionarà encara mes el seu teixit urbà”.

Canal del port: https://novaweb.marinabadalona.cat/canal/