jul. 17

El Museu de Badalona inaugura ‘Badalona i el patí de vela’

El Museu dedica una exposició al patí de vela o patí català coincidint amb la celebració a Barcelona de la 37a Copa Amèrica de Vela

El patí de vela és una embarcació té les arrels a la nostra ciutat, on es va començar a utilitzar ja a principi del segle XX. Més endavant, els germans Mongé, vinculats al Club Natació Badalona, van desenvolupar el disseny que el 1943 s’adoptaria com a model oficial per a les competicions. A més, l’any 1968, seria un badaloní, Antoni Soler, qui crearia l’anomenat patí de vela júnior, de dimensions més reduïdes, pensat per a nens i adolescents i una mostra del qual es podrà veure a la sala, juntament a una selecció de prop de 60 fotografies.

Sense les aportacions badalonines, doncs, el patí de vela no seria tal com el coneixem actualment. Però, a banda d’aquest fet, cal assenyalar el paper d’alguns patinadors badalonins com a membres destacats de l‘Associació Deportiva Internacional de Propietaris de Patins de Vela (ADIPAV) i també, lògicament, com a campions de regates tant en l’àmbit d’Espanya com d’Europa.

La importància i la popularitat del patí de vela es va posar de relleu el 2008, quan va ser reconegut pel Ple de l’Ajuntament com a embarcació genuïna de Badalona, i el 2010 quan, en el context de ser Badalona Capital de la Cultura Catalana, va ser escollit un dels set tresors del patrimoni cultural de la ciutat, amb la qual cosa va passar també a ser patrimoni cultural del món.

Avui dia la pràctica de les regates amb patí de vela es manté en la primera línia de les activitats esportives a la nostra població, on s’aglutina a l’entorn del Club Natació Badalona, una entitat fundada el 1929, que ha tingut i té com a socis els més notables patinadors de la ciutat.

La mostra es podrà visitar gratuïtament fins al 6 d’octubre a la planta baixa del Museu de dimarts a dissabte de 10 a 14 i de 17 a 20 hores i diumenges de 10 a 14 hores. El Museu romandrà tancat les tardes del mes l’agost. 

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *