nov. 18

Badalona reconeix el projecte de l’equip de Pica’m Dragons i del Port de Badalona en el Premi Trencant Invisibilitats que correspon a l’edició 2020

Aquest dijous el Teatre Zorrilla de Badalona ha acollit l’acte de lliurament del Premi Trencant Invisibilitats corresponent a les edicions de l’any 2020, quan va haver d’ajornar-se a causa de la pandèmia, i de l’any 2022. L’edició de l’any 2021 no es va convocar per les restriccions sanitàries. El guardó, que està concedit pel Consell Municipal de les Dones de Badalona, s’atorga com a reconeixement a trajectòries vitals, socials i professionals de dones i col·lectius que ajuden a posar fi als models patriarcals de la societat.  En l’edició corresponent a 2020, la dissetena del premi, la guanyadora en la categoria Projecte s’ha lliurat el guardó a Pica’m Dragons i al Port de Badalona. Concretament, al projecte  de la categoria BSC (supervivents de càncer de mama) que el Port de Badalona va acollir la tardor del 2018, equip  integrat per dones que han patit càncer de pit. El primer equip pioner a Catalunya va néixer el març de 2019 a Badalona amb la voluntat de ser una eina per a les pacients que havien superat la malaltia en la seva etapa de recuperació. La formació d’aquest equip permet a les seves integrants establir vincles amb persones en la seva mateixa situació i crear una forta xarxa de suport, a banda dels beneficis terapèutics. A la vegada, les dones de Pica’m Dragons lluiten per combatre les seqüeles del càncer, ja que aquest esport ajuda a disminuir el lymphodema (obstrucció dels canals limfàtics de la zona de l’aixella que impedeix el drenatge i provoca la inflamació d’aquesta part del cos) i també troben suport emocional. El repte d’entrenar, competir i poder fer podi després d’haver superat la malaltia també és un important estímul. Amb el premi a aquest projecte es posa en valor la seva tasca per encarar el futur amb optimisme a través de l’esport i per construir un potent nucli de sororitat.

Van recollir el premi Berna Moraria, de Pica’m Càncer, i Teresa Martin i Eva M. Gómez, per part del Port de Badalona de mans de l’alcalde, Rubén Guijarro, i de la 2a tinenta d’alcalde i regidora de l’Àmbit d’Educació, Feminismes i LGTBIQ+, Ciutadania, Participació i Agenda 2030, Aïda Llauradó.

Des de la creació del projecte, també ha estat reconegut en el marc de l’ítem de  Mar i Salut de l’Estratègia Marítima de Catalunya  per part de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat . Precisament, es va fer una presentació  en el recent Saló Nàutic de Barcelona, fa un mes.

La  finestra d’oportunitat i visibilitat que atorga rebre un premi fa que Pica’m Càncer i Dragon Boat Emotius inicien en uns dies una nova campanya de sensibilització entre administracions i fundacions per dotar de recursos el projecte guardonat, per poder desplaçar l’equip a competicions de més rang i donar-los de l’equipació i el material per poder desenvolupar l’activitat en millors condicions sense cost per a les practicants.

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *