jul. 14

Èxit del tractament per eliminar els quironòmids del canal del Gorg

Les últimes mostres de sediments analitzades del canal mostren l’efectivitat del tractament amb el plaguicida biològic realitzat el passat 5 de juliol

Badalona, 14 de juliol de 2023. Els treballs d’actuació per fer front a la població de quironòmids del canal del Gorg avancen amb èxit. Després de l’aplicació del plaguicida biològic Vectobac 12 AS al canal el passat 5 de juliol, els resultats de l’últim mostreig de sediments certifiquen la reducció quantitativa d’aquests insectes voladors. El control de la població de quironòmids, que durant el mes de juliol es realitza de forma setmanal a la zona afectada, mostra un descens significatiu de larves als sediments del canal i de població adulta sobrevolant aquest espai.

L’últim mostreig, realitzat el dijous 14, ha identificat algunes larves als sediments, però el nombre d’exúvies a l’aigua ha baixat dràsticament, fet que demostra l’efectivitat del tractament amb el Vectobac. Aquest plaguicida té per ingredient actiu el Bacillus thuringiensis, un microorganisme que actua sobre el substrat del fons del canal i que és totalment innocu per als humans i la fauna terrestre i aquàtica.

Amb els resultats obtinguts, els responsables del port de Badalona donen l’episodi per controlat. Tot i això, en paral·lel, han consultat els veïns afectats per la presència dels insectes i han corroborat la reducció dràstica d’aquests. A més, per reforçar els treballs d’extinció dels quironòmids, els tècnics han netejat les canaletes, arquetes i la bassa de forma periòdica.  

La comissió tècnica, reunida aquest divendres al matí, ha acordat realitzar un segon tractament de reforç amb el larvicida el proper dilluns 17 de juliol. Segons els resultats que s’obtinguin dels propers mostrejos està previst realitzar una tercera actuació el dilluns 31 de juliol en cas que l’evolució poblacional de quironòmids ho requereixi. A partir d’aleshores es farà un control quinzenal durant el mes d’agost.

A més, per millorar els resultats i acabar definitivament amb la presència d’aquests insectes voladors, el dimarts 18 es durà a terme un tractament amb nanobombolles d’oxigen a l’aigua. Aquesta innovadora tècnica, que atacarà les algues del canal, actua com un potent autodepurador biològic i no afecta la salut de les persones ni el medi.

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *